Kookboek Plenty- Yotam Ottolenghi
Ha Sarinah,
Al jaren kook ik met veel plezier uit de kookboeken van Yotam Ottolenghi. Ik heb ze allemaal en zoals dat gaat met goede kookboeken zijn ze allemaal langzamerhand vies, beduimeld en gekreukeld op sommige bladzijden. Het eerste boek dat ik kocht was Plenty, een boek waar het allemaal draait om groente. Net als Ottolenghi in zijn voorwoord schrijft, ben ik niet echt een vegetariër, ik zou niet zonder een lekker stukje vlees kunnen, biologisch dan weer wel, liever een kleiner stukje kwalitatief goed vlees, dan de kiloknallers van de supermarkt. Maar er wordt hier ook vaak vegetarisch gegeten, niet in de laatste plaats omdat puberdochter heeft besloten dat zij flexitariër is en wij hier dus braaf aan meedoen. Groente dus, en granen en vooral veel kruiden.
De roots van Ottolenghi liggen in het Midden Oosten en hij schrijft zelf dat hij is opgegroeid met een grote diversiteit aan culinaire culturen, Europees en Midden Oosters, dat merk je in de recepten, de smaken zijn rijk, hij werkt in zijn recepten veel met frisse smaken, die mij erg aanspreken. Hij maakt veel gebruik van citroen, knoflook, pepers, kruiden zoals dille, basilicum, munt en koriander en yoghurt.
De recepten in het boek lijken soms complex, maar als je gaat koken, merk je dat het allemaal erg meevalt en goed te doen is. Wel is het vaak zo dat je veel ingrediënten nodig hebt, waarvan sommige niet meteen in je voorraadkastje aanwezig zullen zijn (granaatappelmelasse, fregola, nigellazaad). Gelukkig is dankzij de enorme populariteit van de kook boeken een groot deel van de ingrediënten gemeengoed geworden in de grotere supermarkten.
Plenty dus, ik kook er vaak uit, favoriet hier thuis zijn de gevulde portobello met taleggio (Italiaanse grotkaas) en de rokerige frittata met bloemkool en scarmozza (een gerookte mozzarellasoort).
Een eerder kookboek van hem dat hij samen met Sami Tamimi schreef is Ottolenghi, het kookboek. Dit naar aanleiding van de keten restaurants die zij samen in Londen runnen. In dit boek wordt niet alleen met groentes, peulvruchten en granen gekookt, er is ook een hoofdstuk vlees en vis, brood en gebak en provisiekast. Uit dit boek maak ik heel vaak de kaaskoekjes met Parmezaanse kaas en maanzaad (die verdraaid lekker pittig zijn door de cayennepeper) en de zoete aardappelgalette. Mmmm, ik krijg meteen trek in die kaaskoekjes, snel naar de supermarkt dan maar, ik geloof dat ik maar eens aan de slag ga!
Bye, Marije