Paella
Ha Sarinah,
Soms heb ik gewoon in de supermarkt een intens gelukkig momentje. Dat had ik van de week, want wat zag ik ineens in de schappen van mijn buurtsuper? Een blikje gerookt paprikapoeder! Vraag jij je waarschijnlijk af waarom ik daar zo blij van word. Ik zal het uitleggen: Al jaren gebruik ik gerookt paprikapoeder in van alles en nog wat. Maar makkelijk verkrijgbaar was het niet, dus was ik altijd op speurtocht om mijn voorraad poeder op peil te houden. En nu is het dus gewoon om de hoek verkrijgbaar.
Gerookt paprikapoeder, ook wel pimenton genoemd komt uit Spanje. Het word gemaakt van een speciaal soort paprika’s die worden gerookt boven een houtvuurtje en daarna gedroogd, een week of twee, waarna ze tot poeder worden vermalen. Het zit vaak in van die hele leuke, hebberig makende blikjes.
Zoals ik al zei, bij mij gaat het in van alles en nog wat, van soep tot omelet, snuifje over de gebakken aardappels, in de rub voor stukken vlees. Maar waar de smaak van pimenton toch onontbeerlijk is, is natuurlijk in de paella. Paella is hier thuis een heikel punt. Want de smaken verschillen nogal en dus maak ik er tegenwoordig maar een soort bouwpakket van. Ik maak een basispaella en de rest van de ingrediënten gaan los in kommetjes erbij. Kan iedereen zelf een bordje samenstellen, iedereen tevreden.
Paella
4 personen | 45 minuten | goed te doen
8 kipdrumsticks
400 g paellarijst
1 liter kippenbouillon
2 dl witte wijn
200 g chorizo
2 uien
2 rode paprika’s
2 tenen knoflook, fijngehakt
blikje tomatenpuree
buisje saffraan
1 eetlepel gerookt paprikapoeder
8 gamba’s
200 g mosselen
300 g doperwten
bos peterselie, fijngehakt
geraspte schil van een citroen
olijfolie
zout en peper
1 citroen, in partjes
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de kippenbouten in met wat olie en strooi er zout en peper over. Zet 40 minuten in de oven en keer af en toe om.
Verhit in een grote braadpan een scheut olie en bak de in stukjes gesneden chorizo bruin. Schep uit de pan. Bak de uien, paprika en knoflook 4 minuten en doe er dan de saffraan, gerookt paprikapoeder en tomatenpuree bij. Roer goed door en doe dan de rijst erbij met de wijn en bouillon. Breng aan de kook en laat zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen. Kijk af en toe of er nog wat extra bouillon bij moet, het ligt heel erg aan de soort rijst die je gebruikt, hoeveel vocht deze opneemt.
Kook de erwtjes gaar, bak de gamba’s kort in een koekenpan en warm de mosselen.
Doe alle losse ingrediënten in bakjes.
Maak de paella op smaak met zout en peper en de geraspte citroenschil. Zet alles op tafel en genieten maar!
Bye, Marije