Bezoek aan Caiarossa
Hey Marije,
Even een snel berichtje vanuit Italië, het is hier heerlijk. Volgens mij ligt iedereen voor pampus in Nederland met die extreme hitte, maar hier zijn ze daar natuurlijk iets meer aan gewend. In ieder geval is het wijnhuis Caiarossa erop gebouwd, hier binnen was het heerlijk koel.
Nu we besloten hebben hun wijn in te kopen, waar ik eerder over schreef, konden we een bezoekje niet achterwege laten. Nu we weer een week op bezoek zijn bij Alessandro van Montechiaro is dat wat makkelijker te plannen. “Joh, het is óók in Toscane, hemelsbreed ziet het er uit als een uurtje rijden”.
Eh, niet echt dus. Vanuit Siena zijn het alleen binnendoor weggetjes. Langs Volterra (mooi) en vele wijngaarden (nog mooier) richting de kust. In Riparbella, gemeente Pisa maakt Caiarossa wijnen in de Super Tuscan “stijl”, ofwel het soort Toscaanse wijn waar Bolgheri beroemd mee is geworden. Daar horen ze officieel alleen niet bij; Bolgheri ligt vanaf hier een stukje naar het zuiden. Heel kort uitgelegd, Super Tuscan is een beetje een Amerikaanse cultterm voor wijnen van Franse druiven uit (Bolgheri) Toscane, voor het eerst gemaakt in de jaren 60. Ze horen dus niet bij een “authentiek recept” zoals Chianti en vielen daarom onder de noemer tafelwijn. Het zijn echter hele chique wijnen, waardoor men buiten Italië deze wijnen Supertuscans begon te noemen. Uiteindelijk is de classificatie I.G.T. in het leven geroepen om deze wijnen te onderscheiden van de lagere kwaliteit Vino di Tavola’s.
I.G.T. is lang niet zo streng als D.O.C. of D.O.C.G., maar hierdoor mochten producenten wel de regio van herkomst vermelden. Er stond dan I.G.T. Toscana op het label. Tegenwoordig is er zelfs D.O.C. Bolgheri, maar om het ontstaan van deze wijnen te eren noemen vele wijnmakers hun Super Tuscan nog steeds I.G.T. Toscana.
Caiarossa is een van die wijnmakers die prachtige wijnen maakt van Franse druiven. Daarnaast werken ze ook nog eens biodynamisch.
Het begon in 1998, toen de Franse wijnmakers van het huis op zoek waren naar het mooiste stukje grond om hun wijnhuis te beginnen. Het mooiste stukje was al gauw gevonden, maar het was nog een volledig bos en niet een bestaand stukje wijngaard wat ze eenvoudig konden overnemen. Alles moest dus gerooid worden, beplant worden en de wijnkelder nog gebouwd worden.
Het hoofd van een klein Etruskisch beeldje uit de 4e eeuw voor Christus, gevonden vlakbij Volterra, is het logo voor het bedrijf geworden en is een beeltenis van Dionysus, de god van de wijn.
Sinds ze Eric Albada Jelgersma als eigenaar en financierder hebben, konden ze dat allemaal professioneel en hypermodern aanpakken. Het gebouw zelf is bijvoorbeeld volledig volgens de Feng Shui leer ontworpen en ingericht.
Nou ja, wat voor effect dat heeft op de wijn weet ik niet, maar het is in ieder geval echt spectaculair om te zien. De wijn is ook fantastisch, dus wie zal het zeggen?
De wijnen worden in die grote gele vaten gefermenteerd en daarna op barrique bewaard. Deze liggen hier, en in de kelder.
Boven hebben ze verder nog een mooie proefruimte, met een prachtig uitzicht. In het filmpje hieronder kun je zelfs in de verte de zee zien (aan het eind, links).
We werden rondgeleid door Linda Boekhoorn, een Nederlandse die hier jaren geleden is komen werken en wonen. Zij had voor ons nog een tip voor een goed visrestaurant aan de kust, dus die gaan we maar eens uitproberen!
Groetjes,
Sarinah